İki ülke arasında Turzim sektörünü “eğlence turizmi” ve “iş turizmi” olarak iki ana başlık altında inceleyecek olursak, Türkiyeden Brezilyaya gerçekleşen turizm hareketinin “iş turizmi” ağırlıklı ve Brezilyadan Türkiyeye gerçekleşen turizm hareketinin “eğlence turizmi” ağırlıklı olduğunu söyleyebiliriz.
Brezilyadan Türkiyeye gerçekleşen Turizm hareketi: Daha önce hazırladığım Türkıye ve Brezilya ilişkileri başlıklı raporda belirttiğim üzere 1800 yılların sonunda Osmanlı imparatorluğu zamanında Orta Doğu bölge ülkelerınden Brezilyaya göç eden Osmanlı kimliğine sahip insanlara TURCO denilmesi ile beraber 2010 yılları başına kadar Brezilyada Türkiye denilince çoğunlugunun aklına Orta Dogu bölge ülkelerine verilen ortak isim geliyordu. Sonrasında gelişen teknoloji ile beraber Brezilyada insanlar çok daha kolay araştırmaya ve daha doğru bilgiler öğrenmeye başladılar; özellikle Hiristiyan toplum için önemli noktaların Türkiye sınırları içinde olduğu, Türkiyenin Avrupa ve Asya arasında çok zengin bir külture, eşsiz bir coğrafyaya sahip olduğunu kavrayarak ülkemize seyahetlerini artırdılar. 2010 öncesi Brezilyadan Türkıyeye gelen turist sayısı 10.000’nın altında iken 2019 yılında 100.000 seviyesini geçmiştir. Elbette 2020 başından itibaren tüm Dünyayı etkileyen KoronaVirüs salgınından dolayı Brezilyadan Türkiyeye gelen turist sayısının artırılması için hedef 2022 senesi ve sonrası olmalıdır. Brezilyada önemli Hiristiyan dini öderlerinin St. Paul ve St. George gibi Ülkemizde yaşamış olması, 2012-2013 yılları arasında Brezilyada gösterimde olan ve büyük bölümü Kapadokyada çekilen Efes, İstanbul ve Kapadokya gibi şehirlerimizden bir çok gorunun yer aldıgı Salve Jorge dizisinin etkisi, Birçok Türk dizisinin Brezilyada yayınlanıyor olması v.b. bir çok önemli mevcut tanıtım ile beraber kısa süre içinde Brezilyadan Türkiyeye gelen turıst sayısının 200.000 seviyesinin üzerine çıkması olasıdır. Ancak Korona Virus salgını sonrası yeniden şekillenen Turizm sektöründe Brezilyadan daha fazla pay almak için daha fazla Turizm fuarlarına katilmamız ve hatta sene içersinde Brezilyada bir çok şehirde ayrı ayrı tanıtım etkinlikleri düzenlememiz zoruridir; gezmeyi, eğlenmeyi, yemeyi, içmeyi seven Brezilyalı turistleri kendi ülkelerine çekmek için bir çok ülke bu tur etkinliklerini dahada arttırmaya başladığını unutmamak lazım.
Türkiyeden Brezilyaya gerçekleşen Turizm hareketi: Dünyanın 7. büyük ekonomisi olan Brezilyada bilhassa Sao Paulo şehrinde Dünyaca ünlü ve etkili fuarlar düzenlenmektedir. Türkiyeden Brezilyaya 2008 senesinden başlayan THY uçusları, Sao Paulo da 2009 ve 2010 yılları arasında sırası ile açılan ticaret ateşeliğimiz ve Başkonsolosluğumuz, 2012 senesinen sonra Türkiye ticaret bakanlığı tarafından Brezilyanın hedef ülke konumuna alınması ve ihracatçılara verilen ek destekler sebebi ile Türkiyeden Brezilya “iş turizmi” ağırlıklı ihracatçı birlikleri, Ticaret odaları ve firmalar akın akın gelmektedir. 2018 yılı içersinde Türkiyeden Brezilyaya gelen toplam turist sayısı 11.000 civarındadır; görüldüğü üzere rakamlar hala çok düşüktür. Daha fazla ış heyahati, fuarlara katılım Brezilyaya ihracatımızı dahada artıracaktır. Bu sebeple Brezıilyada düzenlenen fuarlara Milli katılım sayısı artırılmalı ve her milli katılımda ihracat ürünlerınin sergilenmesinin yanında ikili iş görüşmeleri için uygun ortamlar hazırlanıp fuar oncesi ve sonrasında toplantılar düzenlenmelidır; butur milli katılımlar içinde yer alacak Türkiye tanıtım stantlarıda hem ülkemizi hemde kültürümüzü tanıtma anlamında önemli bır ivme kazandıracaktır. Ancak milli katılımlarda artık ‘Turkey’ ismi değil Türkiye yada portekizce karşılığı Turquia ismi kullanılmalıdır çunki İngilizce – Portekizce sözlük anlamında ‘Turkey’ ismi Peru ülkesi anlamına gelmekte bu tanıtımı olumsuz etkilemektedir.
Korona Virus sonrasında “eğlence turizmi” sektöründe olduğu gibi “iş turizmi” sektöründede yeni dünyaya ve beraberinde yeni Teknoloji yolculuğuna ayak uydurmalı filen gerçekleşen etkinlikler ile beraber sanal etkinliklerede ağırlık vererek bu yolculukta en ön sıralarda yerimizi almalıyız.
Comentários