top of page
Buscar
  • Foto do escritorUmut EKER

Brezilya pazar araştırması; 2023 ve sonrası hedef ülke Brezilya...

Yüz ölçümü ve nufus acisindan #GüneyAmerika kıtasınınn en büyük ve Dünyanin 5. Buyuk ulkesi olan Brezilya 21 Nisan 1500 tarihinde Portekizli denizci Pedro Alveras Cabral tarafindan kesif edililerek 1822 yillarin sonuna kadar #Portekiz somurgesi olarak taninmis, 7 Eylul 1822 yilinda 2. Don Pedro liderliginde Portekizden bagimsizligini ilan ettigi tarihten itibaren BRASIL olarak adlandirilmistir.


1889 yilina kadar Brezilya Imparatorlugu ve Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra ise REPUBLICA FEDERATIVA DO BRASIL ( BREZILYA FERADAL CUMHURIYETI ) olarak tanınmaktadır. 26 eyalet ve 512 belediyeden olusan Brezilyanin baskenti Brasilia dir; Sao Paulo, Rio de Janeiro, Curutiba, Recife, Salvador gibi buyuk sehirlerdeki yogunlasan ortalama 230 milyon nufusa sahip olan Brezilyanin yuz olcumu 8.511.000 km² dir. Ülkenin resmi para birimi REAL ve resmi dili Brezilya Portekizcesidir; ulke genelinde Katalok dini hakimdir.


Güney Amerika icin MERCOSUL birligi ulkesi olan Brezilya ayni zamanda #Rusya, #Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti ile BRICS birligi kurucusudur. Brezilya, BM, Dünya Ticaret Örgütü, IMF ve Dünya Bankası gibi pek çok uluslararası kuruluşun üyesi olmak ile beraber Ülkemizin de üyesi olduğu küresel sistem için önemli ülkelerden oluşan G-20 grubunun da üyesidir; 2000 senesinde hazirlanan ve 20 yillik gorusmelerin ardindan 28 Haziran 2019 tarihinde imza altina alinarak anlasma saglanan Mercosul / AB serbest Ticaret anlasmasi ile 2020 senesi itibari ile Brezilyanin ozellikle tarim ve hayvancilik alanlarinda Avrupa Birliginin en buyuk tedarikcisi konumundadır.


Uyuyan dev; Brezilya'nın gücü :


Brezilya Dünya'da şeker, soya, mısır, portakal v.b. tarım ürünlerinde dünya birincisidir; patates, kahve üretiminde ve ihracatında dünya ikincisidir.


Brezilya Dünya canlı hayvan ihracatında dünyada 3. Sıradadır.


Brezilya Dünyada acil durum seneryolarında Nüfus yoğunlugu ve ülke büyüklüğü goz önüne alındığında tüm sektörlerde kendi kendine yetebilen 2. ülkedir.


Brezilya Dünyadaki 3 uçak fabrikasindan birine sahiptir.


Brezilya Dünyada kendi motor teknolojisine sahip olan ilk 3 ülkeden biridir ve şeker kamışından elde edilen etanol alkol yakıtımı nerdeyse tum araç türlerinde kullanmaktadır.


Brezilya Dünyada uçak gemisine sahip olan sayılı ülkelerden biridir.


Brezilya Dünyada 1982 den buyana Uydu fırlatma uzay üssü olan ve Yerli uydusunu üreten ilk 3 ülkeden biridir.


Brezilya #Dünya iletisim Teknolojilerinde 1900 lu yıllardan buyana ilk gelişmeleri halkının kullanıma açan dünyada 3. ülkedir.


Brezilya Dünyada okyanus üzerinden petrol v.b. yer altı kaynaklarını çıkarabilen ve yoğun olarak elde eden 2. ülkedir.


2021 senesi verilerine göre Brezilya İhracat rakamları :


Demir cevherlerinde 42.2 milyar dolar,

Soya fasülyesi ve yağında 37,3 milyar dolar, Petrol ve yağlarında 27,4 milyar dolar Şeker ürünlerinde 8,5 milyar dolar, Et ürünlerinde 7,4 milyar dolar, Diğer soya ürünlerinde 7,2 milyar dolar, Diğer petrol ürünlerinde 6,6 milyar dolar, Endüstriyel ürünlerde 6,4 milyar dolar, Diğer et ürünlerinde 6,3 milyar dolar, Kahve ürünlerinde 6,2 milyar dolar, Selüloz ürünlerinde 6,1 milyar dolar olmak üzere toplamda 256 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiş; Brezilyanın ithalatı ise 198 milyar dolar. Toplam ticaret hacmi 500 milyar dolar civarında!


#Brezilya 2021 senesinde yaklaşık 60 milyar dolar ile ihracat fazlası veren ilk 10 ülke arasında bulunuyor; bu durum 2020 verilerine göre %21,1 oranında bir artış yaşandığını gösteriyor.


Brezilya ihracat fazlasında 2022 yılında yine 2021 yılına göre yine artış yaşanmış ve toplamı yaklaşık 68 milyar dolar ihracat fazlası vermiştir.


#TürkiyeBrezilya Türkiye ve Brezilya

İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler Osmanlı Devleti ile Brezilya İmparatorluğu arasında dostluk, ikamet ve ticaret anlaşması ile 1858 yılında başlamış, 1927 yılında Roma’da Dostluk Anlaşmasının imzalanmasıyla devam etmiştir; ikili ilişkiler son dönemde önemli bir ivme kazanmıştır. Coğrafi uzaklık ve iki ülkenin dış politika önceliklerinin farklı olması nedeniyle 20. yüzyıl boyunca istenilen seviyeye ulaşamamış ancak 2009'dan bu yana İstanbul'la Sao Paulo'yu birbirine bağlayan Türk Havayolları uçuşları, 2010 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'nın Başbakanlıkları döneminde yaptıkları resmi ziyaret sırasında iki ülke arasında “Stratejik Ortaklık Eylem Planı” imzalanmış, São Paulo baskonsoloslugu ve Expo Turquia fuarinin acilisi gerceklesmistir.


2022 Nisan ve 2023 ocak ayında Dışişleri bakanımız'ın ziyareti sırasında da ikili ilişkilerin daha yüksek düzeye taşınması için bir çok görüşme yapılmıştır. Bu gelismelerin ikili ilişkileri geliştirmeye büyük katkisi oldugu gercegi 2000 li yıllardan 2022 yılına gelindiginde Brezilya'dan Türkiye'ye giden turist sayısı'nın 20 kata yakın artış göstermesi ve 3 milyar doların üzerindeki Ticaret hacmimizle kanitlanmaktadir.


Güney Amerika / #LatinAmerika bölgesindeki ülkelerin ekonomik durumları, büyüme, tüketim ve ithalat kabiliyetleri düşünuldüğünde ilk başta “hedef ülke” olarak Brezilya’nın öne çıktığı açıkça görülmektedir; #Brezilya aynı zamanda Türkiyemizin önemli Pazar hedeflerinden olan BRİCS ve MERCOSUL birliği üyesidir.


#Türkiye'nin ürün yada hizmet ihracatına katmadeğer saglıyacak Brezilyada öncelikli sektörler :


· Otomotiv aksesuarları ve yedek parça yan sanayi

· Savunma sanayi

· Turizm sektörü

· Konfeksiyon ve ev dekorasyon Tekstil ürünleri sektörü

· Züccaciye, dayanıklı tüketim malları ve beyaz eşya sektörü

· Gıda ürünleri

· Mobilya ürünleri ve aksesuarları

· Doğal taş ve mermer sektörü


#UmutEKER | Haziran 2023 | Sao Paulo

Posts recentes

Ver tudo
bottom of page