GENEL BAKIŞ
Yüz ölçümü ve nufus acisindan Guney Amerika kitasinin en buyuk ve Dunyanin 5. Buyuk ulkesi olan Brezilya 21 Nisan 1500 tarihinde Portekizli denizci Pedro Alveras Cabral tarafindan kesif edlilerek 1822 yillarin sonuna kadar Portekiz somurgesi olarak taninmistir; Portekizlilerin ilk geldiklerinde gordukleri kirmizi renkli agaci Avrupada yuz boyamadan kullanilan kirmizi renkli Kinnibar rengine benzetmelerinden dolayi cenevizlilerin dilinde karsiligi olan BRAZI olarak isimlendikleri bu bolge 7 Eylul 1822 yilinda 2. Don Pedro liderliginde Portekizden bagimsizligini ilan ettigi tarihten itibaren BRASIL olarak adlandirilmistir. 1889 yilina kadar Brezilya Imparatorlugu ve Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra ise REPUBLICA FEDERATIVA DO BRASIL ( BREZILYA FERADAL CUMHURIYETI ) olarak adlandirilmistir. 26 eyalet ve 512 belediyeden olusan Brezilyanin baskenti Brasilia dir; Sao Paulo, Rio de Janeiro, Curutiba, Recife, Salvador gibi buyuk sehirlerdeki yogunlasan ortalama 230 milyon nufusa sahip olan Brezilyanin yuz olcumu 8.511.000 km² dir; Turkiyenin yaklasik 11 kati buyuklugundedir. Brezilyada 1700 li yillardan itibaren dunyanin tum bolgerinden gelen basliaca Italyan, Portekiz, Ispanyol, Alman, Japon ve Ortadogulu gocebe toplumlar baris ve huzur icinde yasamaktadir Ulkenin resmi para birimi REAL ve resmi dili Brezilya Portekizcesidir; ulke genelinde Katalok dini hakimdir.
SİYASİ DURUM VE POLİTİKA
Brezilya bagimziligini ilan ettigi 1822 tarihinden cumhuriyetin ilan edildigi 1889 tarihine kadar monarji ile yonetilmis sonrasinda eyalet ve baskanlik sisteminden olusan Federal Cumhuriyetle idare edilmeye baslamistir. 1964 - 1985 seneleri arasinda askeri resjim ile yonetilen Brezilyada 2002 secimlerinden sonra PT isci partisi iktidara hakim olmus ve bu durum 1 ocak 2019 tarihe kadar devam etmistir; 7 / 28 Ekim 2018 secimlerinde buyuk bir supriz yasanmis 15 yillik sosyalist isci partisi iktidarina son veren sagci líder Sr. Jair Bolsonaro 2019 yili itibari ile devlet baskani secilmistir.
ULUSLAR ARASI İLİŞKİLER
Guney Amerika icin MERCOSUL birligi ulkesi olan Brezilya ayni zamanda Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti ile BRICS birligi kurucusudur. Brezilya, BM, Dünya Ticaret Örgütü, IMF ve Dünya Bankası gibi pek çok uluslararası kuruluşun üyesi olmak ile beraber Ülkemizin de üyesi olduğu küresel sistem için önemli ülkelerden oluşan G-20 grubunun da üyesidir; 2000 senesinde hazirlanan ve 20 yillik gorusmelerin ardindan 28 Haziran 2019 tarihinde imza altina alinarak anlasma saglanan Mercosul / AB serbest Ticaret anlasmasi ile 2020 senesi itibari ile Brezilyanin ozellikle tarim ve hayvancilik alanlarinda Avrupa Birliginin en buyuk tedarikcisi olacagi dusunulmektedir; ayni zamanda yapılan bazı araştırmalara göre 2020 yılında Brezilya tüketici pazarının 3,5 trilyon Dólar ( usd ) ile Dünyanın 5. büyük pazarı haline geleceği tahmin edilmektedir.
EKONOMİ
2018 verilerine gore dunyanin 7. Buyuk ekonomisi olan Brezilya da kisi basi milli geliri 12 Bin dólar civarindadir; baslica gecim kaynaklari yeralti zenginlikleri, tarim ve hayvancilik olmakla beraber ozellikle Sao Paulo bolgesinde Dunyaca unlu buyuk sanayi kuruluslari vardir. Brezilya, kahve, portakal, şeker kamışı, sığır eti, domuz eti, tavuk, mısır, soya ve pamuk ürünlerinde Dunya genelinde önemli bir üreticidir. Brezilyanin ekonomik yapisinda İhracat 217 milyar ABD Dólar ve İthalat 153 milyar ABD Dolaridir. Dunyanin en onemli petro kimya kuruluslarinda PetroBras ve 3. Buyuk ucak fabrikasi olan Embraer de bu ulkenin devlet kurulusudur; 2020 Mart ayinda imzalanacak bir anlasma ile Embraer hisselerinin bir kismi ve Boing ile BOINGBRASIL isimli yeni bir firma kurulacaktir.
Comments