top of page
Buscar
  • Foto do escritorUmut EKER

Uyuyan dev; Brezilyanın gücü

Atualizado: 3 de nov. de 2021


Dünyada bölgesel güçlü ülkelere baktığımızda elbette ilk aklımıza Amerika ve Rusya gelmektedir; son yillarda Çin de gücünü günden güne arttırmaktadır. Diğer ülkeler ise sırasıyla İngiltere, Almanya ve Fransa sayılabilir. Ama hiç kimse 230 milyon Nifusu ve Türkiyenin yüz ölçüm bakamından 11 katı büyüklüğünde olan Brezilyadan bahsetmez.


Bölgesel güçlü ülkelere baktığımızda diger ülkelerden ayrılan en önemli farklılıkları; Dünyada ürün ihracatında ilk sıralarda yer alaması, Zengin yer altı kaynakları, Sanayisi, Nüfus yoğunlugu ve büyük topraklar ile beraber sağlanan güçlü ekonomi, Askeri güç, Teknolojik yenilikler, Yerli üretim v.b. sayilabilir. Bu saydığımız özelliklerde ayrım yapmadan Brezilyayı kiyaslayalim;


Brezilya Dünyada şeker, soya, mısır, portakal v.b. tarım ürünlerinde dünya birincisidir; patates, kahve üretiminde ve ihracatında dünya ikincisidir.


Brezilya Dünya canlı hayvan ihracatında dünyada 3. Sıradadır.


Brezilya Dünyada acil durum seneryolarında Nüfus yoğunlugu ve ülke büyüklüğü goz önüne alındığında tüm sektörlerde kendi kendine yetebilen 2. ülkedir.


Brezilya Dünyadaki 3 uçak fabrikasindan birine sahiptir.


Brezilya Dünyada kendi motor teknolojisine sahip olan ilk 3 ülkeden biridir ve şeker kamışından elde edilen etanol alkol yakıtımı nerdeyse tum araç türlerinde kullanmaktadır.


Brezilya Dünyada 2 uçak gemisine sahip olan 2. ülkedir.


Brezilya Dünyada 1982 den buyana Uydu fırlatma uzay üssü olan ve Yerli uydusunu üreten ilk 3 ülkeden biridir.


Brezilya Dünya iletisim Teknolojilerinde 1900 lu yıllardan buyana ilk gelişmeleri halkının kullanıma açan dünyada 3. ülkedir.

Brezilya Dünyada okyanus üzerinden petrol v.b. yer altı kaynaklarını çıkarabilen ve yoğun olarak elde eden 2. ülkedir.

49 visualizações0 comentário

Posts recentes

Ver tudo
bottom of page