top of page
Buscar
  • Foto do escritorUmut EKER

Brezilya Savunma Sanayi Pazar Araştırması

Atualizado: 3 de nov. de 2021




2010 yılından sonra Güney Amerika tüm bölge ülkerinde ekonomik daralmaya rağmen savunma harcamalarında artış izlenmektedir. Brezilya, Uruguay ve Kolombiya savunma harcamalarını 2010 yılından sonra artırmışlardır; Güney Amerika bolge ülkeleri genelinde savunma harcamalarının artmasına karşın Şili ve Venezuela savunma harcamalarında düşüş gerçekleşmiştir.


Savunma sanayi sektorunde tüm Dünya ülkerini ele aldığımızda ööncelikle Amerika Birleşik Devletlerinin ardından Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti ve Hindistan savunma harcamalarındaki artış göze carpmaktadir. Bu durum, söz konusu ülkelerin ekonomik büyümelerinden, bölgesel ve dünya ortamında güç odağı olma isteklerinden kaynaklandığı değerlendirilmektedir; Brezilya da ise 2018 itibari ile 15 senelik sosyalist işçi partisini yıkarak iktidara gelen Devlet başkanı Sr. Bolsonaro’nun emekli bir asker olmasından kaynaklı savunma harcamalarında covid19 salgınına rağmen 2020 ve sonrasında artış olacagı varsayılmaktadır. Bilhassa bu yönde açıklamalar yapan Başkan Bolsanora polis v.b. kolluk kuvvetlerinin yanı sıra askeri kuvetlerinde artık kolluk kuvvetlerinin yanında yer alarak ülke içinde asayişi sağlamada yardımcı olacağını seçim vaatlerinde söyledigi bir gerçektir.


Genel olarak Brezilya Savunma sanayi sektöründe Güvenlik ekipmanları, deniz taşıtlari, havacılık sektörü ve bu alanlardaki lojistik ön plandadır. Brezilya kuruluşu olan EMBRAER havacılık sektöründe onemli yatırımlar yapmakta ve dünyada faaliyet gösteren en büyük ilk 100 firma arasında yer alan bu firma 2013 senesinde 1,21 milyar Dolar civarinda ciro gerçekleştirerek ön plana çıkmıştır. Firmada Yolcu uçakları, özel jetler, askeri kargo uçakları v.b. üretimi gerceklestirilmektedir. Brezilya devlet kuruluşu olan Embraer Uçak firmasi ve Amerikalı uçak üreticisi Boing ile mart 2020 tarihinde bir anlaşlma imzalanması öngörülüyordu; planlanan bu anlaşma ile kurulacak Firmalarin birincisinde embraer %20 hisse ile özel jetlerin üretimini gerçekleştirecek, ikinci firmada ise Embraer %51 hisse ile askeri kargo uçakları üretimini gerçekleştirecekti ancak bu anlasma 2020 yilinda baslayan covid19 virüs salgınında Boing firmasinin yaşadığı ekonomik daralma sebebi ile iptal olmuştur.


Embraer haricinde Brezilyada 75 yıllık geçmişi olan Taurus firması toplu ve sarjörlu tabacalar üreten Dunyanin lider fabrikalarından birisidir. Firma Tabanca uretimi haricinde Otomatik tabanca, Keskin nişancı tüfegi v.b. üretmektedir. Genel üretiminin yüksek bir oranında hedef kitlesi sivil alicilar olmakla beraber merkez pazarı Amerika Birleşik Devletleridir.


Türkiye Brezilya ve hatta tüm Guney Amerika bolge ülkerinde savunma sanayi sektör pazarında onemli bir pay almak için uzun yıllardır çalışmalar yürütmektedir; SBB ve SSI organizasyonunda hersene Brezilyada düzenlenen Laad savunma sanayi fuarina Türkiyeden bir çok onemli firma ile milli katilim gerçekleşmektedir. Türkiyenin Milli katılım gerçekleştirecegi 2020 senesinde Şili de düzenlenemesi planlanan havacılık, savunma sanayi fuarı ve 2021 senesinde Brezilya da düzenlenmesi planlanan Laad savunma sanayi fuarları covid19 virüs salgını sebebi ile iptal olmuş ancak 2021 Nisan ayında Türkiyeden SSB ve SSI öncülüğünde 15 ayrı Türk firmasinin Brezilyalı kurum ve firma yetkililerine sunum yaptıkları, yaklaşık 200 toplantının organize edildigi savunma sanayi sektöründeki en büyük sanal b2b toplantilari gerçekleşmiştir ( toplantııların Brezilya kısmındaki organizasyonu GrupoEker çatısı altında bulunan TurquiaExpo | ExpoTurquia firmamız üstlenmiştir ).

94 visualizações0 comentário

Posts recentes

Ver tudo
bottom of page